Τμήμα Κινησιολογίας – Χοροθεάτρου

Εισαγωγή στην ερμηνεία της κίνησης

Η Μαρία Αγγέλου διδάσκει κίνηση σε ηθοποιούς, χορευτές, performers, από το 1991. Μέσα από τη διαρκή παρατήρηση και την έρευνα έχει διαμορφώσει ένα σύστημα διδασκαλίας, κατά το οποίο οι συμμετέχοντες οδηγούνται σταδιακά στην ουσία – αρχή της κίνησης. Τα εργαλεία που χρησιμοποιεί είναι η ενσυνείδητη κίνηση, η χρήση εικόνων, η διαρκής επανεξέταση του οργανισμού ως φορέας εμπειριών. Στα άμεσα αποτέλεσμα της μεθόδου συγκαταλέγονται η καλύτερη γνώση του σώματος, η βαθιά κατανόηση, η απόκτηση ελέγχου και τελικά η πλήρως συνειδητή κίνηση, η οποία είναι η απαρχή της καλλιτεχνικής δημιουργίας και μη.

Αρχάριο βασικό μάθημα δομής και ανάλυσης

Στηρίζεται στην μελέτη και γνωριμία με την κατασκευή του ανθρώπινου σώματος, ώστε σταδιακά να αυξάνεται η αντίληψη της δομής και λειτουργίας του.

Απευθύνεται σε ανθρώπους χωρίς προηγούμενη σχετική παιδεία και θέλουν, μέσω του σύγχρονου χορού, να βελτιώσουν ανεξαρτήτως ηλικίας ή άλλης εμπειρίας τη σωματική τους κατάσταση.Δίνεται έμφαση στο κτίσιμο μιας βασικής τεχνικής, μαθαίνοντας έτσι, βήμα-βήμα να προσεγγίζουμε την κίνηση. Στα θεραπευτικά αποτελέσματα της μεθόδου εντάσσονται η σωστή τοποθέτηση του σώματος, ώστε να μην κινδυνεύει από τραυματισμούς, η απελευθέρωση των αρθρώσεων, η ανακούφιση από μυοσκελετικούς πόνους.

Προχωρημένο μάθημα

Άνοιγμα εσωτερικών χώρων, καταμερισμός των δυνάμεων στο κινούμενο σώμα. Έρευνα που οδηγεί στη δημιουργία του προσωπικού χορού ενός αυτονομημένου σώματος.  Το συστηματοποιημένο υλικό του μαθήματος στηρίζεται στη συνεχή επανεξέταση του σώματος μέσα από τη σκέψη. Αλλάζοντας τη σκέψη, δηλαδή τη νευρική δράση, αλλάζουμε το σώμα, βασισμένοι στην κατασκευή του και ανακαλύπτοντας όλες τις ιδιαιτερότητές του. Απευθύνεται σε ανθρώπους που ήδη έχουν δουλέψει με το σώμα τους.

 

Διάρκεια μαθημάτων από αρχές Οκτωβρίου έως και τέλος Ιουνίου

 

Συνδρομή:

50Є τον μήνα ή 450Є το διδακτικό έτος (9 μήνες)

στους μαθητές του εργαστηρίου Υποκριτικής του studio Μελενίκου παρέχεται έκπτωση 30%

Μαρία Αγγέλου

Η Μαρία Αγγέλου, γεννήθηκε στην Κρήτη το 1961. «Δυναμική εκπρόσωπος του μεταμοντέρνου χοροθεάτρου στην Ελλάδα του ‘90» (Χορός και Θέατρο, Αθήνα, 2004, εκδ. Έφεσσος). Σπούδασε στο Παιδαγωγικό Τμήμα του Πανεπιστημίου της Κρήτης. Την περίοδο 1981-1984 θα εγκατασταθεί στο Παρίσι όπου εκπαιδεύεται στο Centre International de la Dance και τη μιμική. Το 1985 επιστρέφει στην Ελλάδα, όπου συνεχίζει να εκπαιδεύεται στις τεχνικές σύγχρονου χορού, κυρίως σε αυτές που αργότερα χρησιμοποιεί ως χορογράφος, που είναι οι release τεχνικές και το Butoh, είδος σύγχρονου χορού που ξεκίνησε στην Ιαπωνία στο τέλος της δεκαετίας του ΄60. Το 1990 ιδρύει την ομάδα χορού 14η ΜΕΡΑ, η οποία επιχορηγήθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού και τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς, και της οποίας έχει χορογραφήσει και διευθύνει καλλιτεχνικά όλες τις μέχρι τώρα παραγωγές. Το 1991-2008 συνεργάζεται με τον Άκη Δαβή στο το Εργαστήρι Υποκριτικής Τέχνης Άκη Δαβή, με την αποκλειστική της διδασκαλία χορού-κίνησης και αυτοσχεδιασμού, έχουν αποφοιτήσει πάνω από 450 ηθοποιοί με ιδιαίτερη παιδεία στο σώμα. Στο θέατρο έχει συνεργαστεί με τους σκηνοθέτες : Άκη Δαβη, Ανδρέα Σεφτελή, Τηλέμαχο Μουτσαδάκη, Σταύρο Τσακίρη, Ρούλα Πατεράκη, κ.α. Έχει συνεργαστεί σε δικές της παραγωγές, σε εικαστικό επίπεδο με τους : Δημήτρη Παπαϊωάννου, Νίκο Αλεξίου, Ηλία Λεδάκη, Φίλιππο Κουτσαφτή, Αλέκο Γιάνναρο, Αντωνη Βολανάκη. Διοργανώνει με πάγια τακτική ετήσια εργαστήρια και εξειδικευμένα σεμινάρια, προσθέτοντας νέες κατευθύνσεις στη διδασκαλία του χορού. Διδάσκοντας συστηματικά χορό τα τελευταία 20 χρόνια, η Μαρία Αγγέλου έχει διαμορφώσει μέσα από τη δική της μεθοδολογική προσέγγιση ένα τρόπο διδασκαλίας που απευθύνεται σε όσους επιθυμούν να εμβαθύνουν στην ουσία και την αρχή της κίνησης.